Skip to Content
2. juli 2014

Halvårsstatus 2014: Danske aktiefonde suverænt bedst

Investeringsfondsbranchen har analyseret halvårsafkastene af de cirka 450 forskellige investeringsfonde, der henvender sig til branchens private investorer. Analysen viser, at flertallet af de danske investeringsfonde gav gode afkast i årets første seks måneder.

De cirka 30 aktiefonde med fokus på Danmark blev halvårets suverænt bedste placering – blandt andet trukket op af store stigninger i selskaber som Coloplast, Danske Bank, Novo Nordisk og Vestas. Den typiske fond med danske aktier steg omkring 18 pct. Men de fleste aktiebørser i udlandet havde også pil opad. Typiske investeringsfonde med europæiske, globale og amerikanske aktier steg 5-8 procent. Halvårets laveste aktieafkast finder man i fondene med japanske og østeuropæiske aktier. De ser ud til at slutte stort set status quo i forhold til årsskiftet.

Obligationsområdet endte også med pæne plusser. Typiske danske obligationsfonde gav afkast på 3,5 pct. – noget mere i fondene med lange obligationer og cirka det halve i fondene med korte obligationer. Halvårets bedste obligationsinvestering var "emerging markets" – det vil eksempelvis sige statsobligationer fra Latinamerika. Her ender den typiske fond med et afkast på lige under 7 procent. 

 

Diagrammet viser afkastene målt i procent af udvalgte typer af investeringsfonde i første halvår 2014 målt ved den typiske fond (medianen).  Analysen er baseret på foreløbige afkast gjort op pr. 1. juli 2014. Branchens officielle afkast- og markedsstatistik med de præcise afkast i de enkelte fonde offentliggøres i midten af juli.


Nem adgang til gode investeringer
Her finder du links til alle danske investeringsforeninger
Vis links
Oversigt over fonde
Få det fulde overblik over risiko, omkostninger og afkast for alle investeringsfonde
Læs mere