Skip to Content
27. august 2014

Kursværdien af aktiefonde er steget 135 mia. kroner på et år

Det seneste års tid har der været pæne to-cifrede stigninger på mange aktiebørser - og investorerne har skudt nye penge ind i investeringsfonde. Den cocktail har fået værdien af investorernes opsparing i branchens aktiefonde til at vokse med 135 mia. kroner siden juni 2013.

Det viser en opgørelse fra Nationalbanken, som har beregnet, at branchen ved halvårsskiftet forvaltede aktiefonde for 613 mia. kroner mod 478 mia. kroner ét år tidligere.

"Stigningen på 135 mia. kroner skyldes blandt andet, at både private og institutionelle investorer har købt flere aktiebaserede beviser. Men pæne stigninger på de fleste aktiemarkeder trækker også tallet op. Typiske aktiefonde med europæiske og globale aktier steg eksempelvis 15-19 pct. fra juni 2013 til juni 2014. Det har givet investorerne flotte afkast – og er nu også med til få den aktieformue, vi forvalter for investorerne, til at vokse", siger økonom Christian Kaasen, Investeringsfondsbranchen.

Nationalbanken regner også på, hvor investorernes opsparing bliver sendt hen. Branchen har sendt suverænt flest penge på arbejde i USA – helt præcist 213 mia. kroner. Se søjlediagrammet herunder. Det svarer til, at mere end hver tredje krone, danskerne har investeret i aktiefonde, er investeret i amerikanske selskaber. USA rummer da også verdens suverænt største aktiemarked med en perlerække af globale markedsledere. Amerikanske aktier indgår derfor med betydelig vægt i branchens globale aktiefonde.

Det hjemlige aktiemarked er i lilleputklassen i international sammenhæng og udgør under 1 procent af alverdens investeringsmuligheder. Men danskerne har ikke overraskende en forkærlighed for danske aktier – også når de investerer gennem investeringsfonde. Derfor kommer danske aktier faktisk ind på en tredjeplads med samlede investeringer på 80 mia. kroner.

Søjlediagrammet viser, hvor mange penge (mia. kroner) der er investeret gennem aktiefonde på forskellige markeder. Ultimo juni 2014.  

 


Nem adgang til gode investeringer
Her finder du links til alle danske investeringsforeninger
Vis links
Oversigt over fonde
Få det fulde overblik over risiko, omkostninger og afkast for alle investeringsfonde
Læs mere